2010. június 20., vasárnap

Pulykanyárssal a XXXV.VKF!-reNem is rémlik már,hogy pontosan mikor, de elég régen kaptunk a szüleimtől ( házassági évfordulónk alkalmából,azt tudom,mert annyira rendesek,nem hagyják sosem, hogy véletlenül elfelejtkezhessünk róla,pedig nem is biztos,hogy ennyi év után még számolni kellene ezt nekünk) egy nagy öntöttvas sütőlapot.Valamikor akkortájt lehetett ez, mikor panelból kertes házba költöztünk és rákaptunk a kerti sütögetés ízére.Emlékszem, a barátnőméknél jártunk egyszer egy boronatárcsás hússütésen,ennek hatására váltottunk mi is a faszénparázs feletti roston való sütésről az olajban sült húsokra, zöldségekre, majd vissza a grillezésre, nyárson sütögetésre, tarkítva időnként a repertoárunkat bográcsozással.

Aztán ez a súlyos öntöttvas sütőalkalmatosság valahol a garázs mélyén eltűnt, most kifejezetten Kata kedvéért előástuk.Mert komolyan vettem a felhívást,és déltájban azt mondtam a férjemnek, hogy nosza, rakjunk tüzet!

Megjegyzem,ilyenkor mindig nagyon élvezem azt is,hogy nem nekem csöpög a nyálam a szomszéd felől terjengő sülthús illatok egyenes következményeként, hanem fordítva működik a dolog!

Ha egyszer lesz még egy kemencém is,nem lesz több panaszom a sorsra, legalább is most ezt mondom.

A pulykanyárs hozzávalói:

4 szelet pulykamell
só, bors
4 gerezd fokhagyma
12 bazsalikomlevél
12 szelet bacon
1 nagy fej vöröshagyma
4 ág rozmaring
a sütéshez olaj

Így készült:
A pulykamellszeleteket kissé kiverjük,sózzuk, borsozzuk.Mindegyik szeletet megkenünk egy-egy gerezd áttört fokhagymával és ráterítünk 3-3 szelet bacont.A baconra tesszük a bazsalikomleveleket.A megpakolt szeleteket a rövidebb végéről feltekerjük, mind a négyet szorosan egymás mellé tesszük és átszúrjuk négy bambuszpálcikával. A pálcikákkal párhuzamosan négy azonos nagyságú darabra vágjuk.A vágott felületükre fordítjuk, kissé ellapítjuk és kerekre igazítjuk a húscsigákat.Forró olajon,a felcikkezett hagymát és a rozmaringágakat mellédobva, a nyársakat időnkét megforgatva sütjük szép pirosra.
Készen is van.Az ötlet egyébként egy régi Nők Lapjából jött, ott sertéscombból készült hasonló húscsiganyárs.

Bármilyen burgonya illik mellé,esetleg gyümölcsköret.Ez utóbbi híján valamilyen mártást javaslok mellé, főleg azok számára, akik száraznak találják a pulykahúst.Egy mézes mustármártás megoldja ezt a problémát.


A mézes mustármártáshoz:

8 evőkanál erős mustár
8 evőkanál méz
5 evőkanál fehérborecet
só, bors

A mustárt a mézzel és a borecettel elkeverjük.Sóval, borssal ízesítjük.

6 megjegyzés:

Judith írta...

Huuu, de otletes ez a nyarsalas! Nagyon tetszik!

Bebi írta...

én is kérek...

Névtelen írta...

Szintén tetszik!
Paulina

Vesta írta...

Csak biztatni tudlak Benneteket, hogy készítsétek el,akár bent a tűzhelyen!

Jutka írta...

Mi is nagyon szeretjük! Csodásan néz ki!

Vesta írta...

Köszi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...